O NAS
Browarnictwo w Masywie Ślęży sięga początku XIX wieku.
Pierwszy Browar w Sobótce powstał w 1817 r.
Został założony przez barona Ernsta von Lüttwitza.
Piwo było warzone metodą bawarską. Wodę do produkcji piwa pozyskiwano z tzw. „Źródła Piwnicznego”, browar ten istniał do końca lat 90-tych XX wieku.
Postanowiliśmy kontynuować tą wspaniałą tradycję w tym regionie.

Nasz początek…
Browar Wieżyca powstał od pomysłu jednej osoby, która swoją pasją do piwa i chęcią przywrócenia do życia tradycyjnego smaku piwa z Sobótki, wskrzesiła w nas wszystkich chęć stworzenia trunku o wyjątkowym i niepowtarzalnym charakterze.
Pierwsze ważenie nastąpiło 27.03.2018 roku i tak już po miesiącu mogliśmy się napić naszego pierwszego jasnego lagera.

W naszym browarze można napić się klasycznych lagerów, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dobrze zbalansowanej kompozycji słodów, a lekką goryczkę i aromat zapewniają odpowiednio obrane gatunki chmielu.

JASNE WIEŻYCA
Nasze Jasne WIEŻYCA charakteryzuje się wyczuwalną łagodnością smaku, oraz delikatną goryczką (IBU 26*).
Jest to piwo o zawartości ekstraktu 12% wag. i zawartości alkoholu ok. 5% obj.
W naszym browarze można napić się klasycznych lagerów, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dobrze zbalansowanej kompozycji słodów, a lekką goryczkę i aromat zapewniają odpowiednio dobrane gatunki chmielu.
Poznaj nasze piwa, każde z nich jest piwem dolnej fermentacji, leżakującym minimum 35 dni. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

CIEMNE WIEŻYCA
Nasze Ciemne WIEŻYCA głębię koloru uzyskuje dzięki kompozycji słodu melanoidynowego i czekoladowego, a niepowtarzalny posmak kawy zapewnia mocno palone ziarno słodu czekoladowego i aromatycznego.
Ekstrakt tego piwa wynosi 13% wag. i zawartości alkoholu ok.5% obj.
W naszym browarze można napić się klasycznych lagerów, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dobrze zbalansowanej kompozycji słodów, a lekką goryczkę i aromat zapewniają odpowiednio dobrane gatunki chmielu.
Poznaj nasze piwa, każde z nich jest piwem dolnej fermentacji, leżakującym minimum 35 dni. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

SPECJALNE WIEŻYCA
Nasze Specjalne WIEŻYCA to piwo okolicznościowe, ważone w krótkich seriach, dostępne wyłącznie w naszej restauracji.

DEGUSTACJA
Piwa z naszego browaru są dostępne w restauracjach Domu Turysty „Pod Wieżycą” w Sobótce
oraz Górskiego Domu Turysty „Pod Biskupią Kopą” w Jarnołtówku.
W każdym z tych obiektów posiadamy bazę noclegową na 50 miejsc, miejsce na ognisko i grilla, istnieje możliwość wynajęcia sali na imprezy okolicznościowe do 30 osób.

10 zalet picia piwa

  • Zwiększa kreatywność – alkohol w niewielkiej ilości pobudza mózg i sprzyja kreatywnemu myśleniu i szybszemu rozwiązywaniu problemów.
  • Zapobiega cukrzycy – okazuje się, że spożywanie piwa zmniejsza ryzyko na zachorowanie na cukrzycę typu II o 15 %
  • Wspomaga nerki – Złoty trunek jest moczopędny, dzięki czemu pobudza nerki do działania. Picie jednego piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni na nerkach o 40 %
  • Wzmacnia serce – jedno piwko dziennie pomaga podnieść poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, który chroni żyły przed zatorami, tym samym zapobiegając zawałom
  • Wzmacnia kości – piwo zawiera dużo krzemu, który dobrze wpływa na kondycję kości
  • Uzupełnia witaminy – piwo jest doskonałym źródłem witaminy B6 oraz B12, a także kwasów foliowych
  • Spadek ciśnienia. U  osób, które regularnie spożywają piwo zauważono niższe ciśnienie krwi
  • Właściwości przeciwstarzeniowe: Piwo podnosi siłę działania i wpływ witaminy E, która jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie.
  • Pobudza kreatywność- Piwko dziennie może uchronić nas od choroby Alzheimera i demencji.
  • Wydłuża życia- Szacuje się, że umiarkowane picie piwa, zapobiega 26000 zgonom rocznie.