O NAS
Browarnictwo w Masywie Ślęży sięga początku XIX wieku.
Pierwszy Browar w Sobótce powstał w 1817 r.
Został założony przez barona Ernsta von Lüttwitza.
Piwo było warzone metodą bawarską. Wodę do produkcji piwa pozyskiwano z tzw. „Źródła Piwnicznego”, browar ten istniał do końca lat 90-tych XX wieku.
Postanowiliśmy kontynuować tą wspaniałą tradycję w tym regionie.
Nasz początek…
Browar Wieżyca powstał od pomysłu jednej osoby, która swoją pasją do piwa i chęcią przywrócenia do życia tradycyjnego smaku piwa z Sobótki, wskrzesiła w nas wszystkich chęć stworzenia trunku o wyjątkowym i niepowtarzalnym charakterze.
Pierwsze warzenie nastąpiło 27.03.2018 roku i tak już po miesiącu mogliśmy się napić naszego pierwszego jasnego lagera.
W naszym browarze można napić się klasycznych lagerów, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dobrze zbalansowanej kompozycji słodów, a lekką goryczkę i aromat zapewniają odpowiednio dobrane gatunki chmielu.
Poznaj nasze piwa, każde z nich jest piwem dolnej fermentacji, leżakującym minimum 35 dni. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane.
JASNE WIEŻYCA
Nasze Jasne WIEŻYCA charakteryzuje się wyczuwalną łagodnością smaku, oraz delikatną goryczką (IBU 30*).
Jest to piwo o zawartości ekstraktu 12% wag. i zawartości alkoholu ok. 5% obj.
BURSZTYNOWE WIEŻYCA
Nasze Bursztynowe WIEŻYCA bogatą słodowość zawdzięcza odpowiednio dobranym słodom najwyższej jakości. Smak chlebowy z lekką karmelowością jest balansowany goryczką uzyskaną z polskich gatunków chmieli.
Jest to piwo o zawartości ekstraktu 14% wag. i zawartości alkoholu ok. 6% obj., goryczka (IBU 27*)
CIEMNE WIEŻYCA
Nasze Ciemne WIEŻYCA głębię koloru uzyskuje dzięki kompozycji słodu melanoidynowego i czekoladowego, a niepowtarzalny posmak kawy zapewnia mocno palone ziarno słodu czekoladowego i aromatycznego z goryczką(IBU 24*)
Ekstrakt tego piwa wynosi 13% wag. i zawartości alkoholu ok.5% obj.
SPECJALNE WIEŻYCA
Nasze Specjalne WIEŻYCA to piwo okolicznościowe, ważone w krótkich seriach, dostępne wyłącznie w naszej restauracji.
DEGUSTACJA
Piwa z naszego browaru są dostępne w restauracjach Domu Turysty „Pod Wieżycą” w Sobótce
oraz Górskiego Domu Turysty „Pod Biskupią Kopą” w Jarnołtówku.
W każdym z tych obiektów posiadamy bazę noclegową na 50 miejsc, miejsce na ognisko i grilla, istnieje możliwość wynajęcia sali na imprezy okolicznościowe do 30 osób.
10 zalet picia piwa
- Zwiększa kreatywność – alkohol w niewielkiej ilości pobudza mózg i sprzyja kreatywnemu myśleniu i szybszemu rozwiązywaniu problemów.
- Zapobiega cukrzycy – okazuje się, że spożywanie piwa zmniejsza ryzyko na zachorowanie na cukrzycę typu II o 15 %
- Wspomaga nerki – Złoty trunek jest moczopędny, dzięki czemu pobudza nerki do działania. Picie jednego piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni na nerkach o 40 %
- Wzmacnia serce – jedno piwko dziennie pomaga podnieść poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, który chroni żyły przed zatorami, tym samym zapobiegając zawałom
- Wzmacnia kości – piwo zawiera dużo krzemu, który dobrze wpływa na kondycję kości
- Uzupełnia witaminy – piwo jest doskonałym źródłem witaminy B6 oraz B12, a także kwasów foliowych
- Spadek ciśnienia. U osób, które regularnie spożywają piwo zauważono niższe ciśnienie krwi
- Właściwości przeciwstarzeniowe: Piwo podnosi siłę działania i wpływ witaminy E, która jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie.
- Pobudza kreatywność- Piwko dziennie może uchronić nas od choroby Alzheimera i demencji.
- Wydłuża życia- Szacuje się, że umiarkowane picie piwa, zapobiega 26000 zgonom rocznie.